Wczoraj, na dobranoc, kazdy sprawdza w internecine mozliwosci dotarcia na Karakorum Highway. Znajdujemy kilka stron biur podrozy, oferujacych kilkudniowe wycieczki. Wiekszosc z nich ma dosc wysokie, zniechecajace ceny. Wiemy jednak, ze jest to mocny punk w naszym programie pobytu w Kashi. Nie odpuscimy. Znajdujemy miejsce – Seman Hotel. Tam znajduje sie wiekszosc, znalezionych przez nas biur.
Po sniadanu, postanawiamy rozeznac sytuacje I sprawdzic oferty, bezposrednio rozmawiajac z przedstawicielami biur. Trafiamy do Abdul’s Travel. Przyjmuje nas ugur w muzulmanskiej czapeczce na glowie, plynna angielszczyzna zapraszajac nas do pomieszczenia biura.
Po dosc dlugiej i niezwykle interesujacej konwersacji o miescie, zamieszkujacej je spolecznosci, lokalnych problemach mniejszosciowych, przechodzimy do tematu wycieczki. Dostajemy zaskakujaco konkurencyjna (w stosunku do tego co wczesniej wyszukalismy) oferte 2000 RMB za wynajem samochodu z kierowca na 4 dni. Patrzymy na siebie i juz wiemy, ze jedziemy! U Abdula wymigujemy sie od natychmiastowej odpowiedzi, dajac sobie 30 min. czasu na przedyskutowanie tematu. Idziemy na kawe. Wszyscy sa zgodni, nie ma sie nad czym zastanawiac, trzeba dopytac sie dokladnie o warunki. A sa nastepujace: jedziemy pieciodrzwiowym volkswagenem, czas wycieczki w maire elastyczny – mozemy zatrzymywac sie gdzie chcemy, sami wybierac miejsca noclegu, oplata obejmuje jedynie samochod I kierowce, cala reszte dodatkowych kosztow (jedzenie, wejscia, noclegi), ponosimy my. Jezeli skrocimy lub wydluzymy wycieczke o dzien, zaplacimy odpowiednio mniej lub wiecej. Dodatkwo mozemy liczyc na znizke jesli uda nam sie znalescd 50 takich samych i to samo znaczacych slowek w jezyku polskim i uigur, bo okazuje sie, ze podobienswa owszem sa. Godzimy sie, placac na poczatek polowe koszstow. Wyjazd jutro. Idziemy zrobic zakupy – glownie jedzenie i wode (ktora ponoc ciezko na trasie dostac). Wracamy spakowac plecaki – sporo cieplych ciuszkow, spiwor (parwdopodobnie bedziemy spac w jurcie), buty do treckingu.
Koszty:
250 RMB – pierwsza rata za wycieczke